Izložba FEMME (FATALE) Roberta Gojevića povodom 140 godina djelovanja knjižnice

Starinski fotografski proces wet plate izumljen je 1851. Njime se ručno izrađuju unikatne fotografije na staklu, tzv. ambrotipije (unikatna fotografija na staklu). Danas je u svijetu svega petstotinjak aktivnih fotografa koji se bave ovim kompleksnim i definitivno umjetničkim poslom. Jedini aktivan u nas je Zagrepčanin Robert Gojević.

Robert je grafički dizajner, slikar, osnivač i glavni urednik neprofitnog BLUR magazina, jednog od cjenjenijih fotografskih časopisa u svijetu. Fotografijom se bavi već dugo,  a prije četiri godine svladao je tehniku wet platea odnosno mokre ploče, tehniku fotografiranja na staklu staru više od 150 godina. Vrlo je komplicirana, no sudjelovanje u kompletnom fotografskom procesu Robertu je najvažnije. Kad ste u procesu sasvim drukčije vrednujete uradak. Onog trena kad sam počeo raditi wet plate, tek sam tada shvatio što znači bit fotograf.

Sva oprema je ručni rad. Jedino je staklo kupljeno, ali također ručno izrezano.

Sudjelovao je u šest grupnih izložbi, održao tri samostalne, a tri su u pripremi.

NAGRADE:

Povodom obilježavanja 140 godina djelovanja Gradske knjižnice Ivanić-Grad 23. studenog 2017. u 19 sati biti će otvorena izložba Roberta Gojevića pod nazivom FEMME (FATALE). Radi se o seriji studijskih portreta koji su dio veće cjeline  “Face(s) & (F)aces iz koje se izdvaja svojom poetikom i sadržajem.

Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2017.

2017-11-20T15:09:59+00:00