Predstavljanje knjige ALKA75 – kuharica u ravnoteži

“Alka 75 – Kuharica u ravnoteži”, autora Damira Jelenskog i Šime Sušića u suradnji s nutricionistkinjom Sandrom Pifar Kain donosi postulate zdrave prehrane i osuvremenjene tradicionalne recepte.

Kuharica objedinjuje najbolje dijelove mnogih teorija prehrane i zdravlja: sezonske prehrane, sirovojedstva, makrobiotike, vegetarijanstva, kiselo-lužnate hrane, hrane iz biološkog i lokalnog uzgoja, prehrane u ‘zoni’, paleoprehrane, prehrane LCHF, programa Clean te ayurvede, te nudi niz zanimljivih i ukusnih recepata i korisnih savjeta koji će vas uputiti kako uspostaviti ravnotežu ne samo na tanjuru nego i u životu. Kako bi vam pomogli da se riješite nezdravih prehrambenih navika i prigrlite zdrav način života, autori su uz pomoć nutricionista osmislili tablice s preporučenim namirnicama i dali prijedloge plana prehrane i tjednih jelovnika po godišnjim dobima, što će vam olakšati odabir namirnica i dati vam ideju kako i što jesti”, piše u pogovoru kuharice objavljene u izdanju VBZ-a.

Knjigu će predstaviti njen autor, prof. Jelenski koji i sam  kaže da je shvatio kako je najveći rušitelj imuniteta šećer i da je od kad se hrani po načelima Alke 75 postao otporan na sezonske prehlade, mršaviji, poletniji i energičniji. U knjizi također zastupa povremeni post i kaže da je 12 sati sasvim dovoljno da se organizam detoksicira. “Dobro balansiran obrok je onaj u kojem postoji pravilan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Savršen omjer bi bio 10 g bjelančevina, 11 g ugljikohidrata, 4 g masti. Kad imate tako složen obrok, bez obzira koliko je mali držat će vas sitim 4, 5 sati. Nećete imati osjećaj gladi niti ćete imati osjećaj da ste se prejeli. Drugi važan dio priče o prehrani su mikronutrijenti. Moramo biti svjesni da prehrana ne može pokriti sve naše potrebe. Primjerice, potrebu za vitaminom D u zimskom periodu, a dostatne količine cinka gotovo je nemoguće zadovoljiti prehranom i zato ih je važno unositi kroz dodatke prehrani.  To se odnosi i na magnezij koji je iznimno važan za mišiće, a pri tom ne treba smetnuti s uma da je srce naš najvažniji mišić”, tumači Jelenski i objašnjava da bi 75 posto prehrane koju unosimo trebalo biti alkalno, ali napominje kako je to nemoguće. “Ideal bi bio 75 posto, ali već i 50 posto će biti dovoljno da ne vidite liječnika godinama”, kaže Jelenski.

Predstavljanje knjige biti će u petak 15. listopada 2021. u 19 sati te njime započinjemo Mjesec hrvatske knjige, tradicionalnu manifestaciju koja se održava svake godine u vremenu od 15. listopada do 15. studenog. Moto ovogodišnje manifestacije je  Ajmo hrvati se s knjigom!

2021-10-13T10:29:21+00:00