Modna revija projekta “Odijelo za čitanje”

U Godini čitanja još jedan zanimljiv projekt ostvaruju Knjižnice grada Zagreba  u partnerstvu sa Školom za modu i dizajn, a priključila se i naša knjižnica – riječ je o spoju književnosti i modnog dizajna.

Ideja za projekt nastala je na temelju motiva u romanu Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević  – u njemu glavni lik Slavuj ima „odijelo za pisanje“.  Na tom tragu osmišljeno je odijelo za – čitanje.

Neposredni susreti s četiri hrvatske književnice – Ivanom Bodrožić, Mašom Kolanović, Larom Mitraković i Oljom Savičević Ivančević, koje su gostovale u spomenutoj Školi, učenicima su poslužili kao poticaj da, vođeni vlastitim asocijacijama o djelima autorica, kreiraju „odijela za čitanje“, „odoru“ čije oblačenje simbolično pretvara čitanje u svojevrsni ritual.

Svako od gostovanja je bilo interaktivno, kao neformalni sat hrvatskog jezika i književnosti, gdje su se autorice predstavile učenicima kroz razgovor i čitanje odlomaka iz svojih djela.

Projekt završava modnom revijom „odijela za čitanje“ gdje je predstavljena nova književno-modna kolekcija. Prva revija održana je  15. studenoga 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru završnice Mjeseca hrvatske knjige i Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Osim u Zagrebu, održat će se još jedna modna revija, i to upravo u našoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad u srijedu, 24. studenog 2021. u 17 sati.

 

 

2021-11-22T12:10:33+00:00