Putopisno predavanje i predstavljanje knjige Tatjane Šavorić “Moja planina”

Tatjana Šavorić, planinarka i medicinska sestra dolazi u našu knjižnicu kako bi nam predstavila svoje  snažno osobno svjedočanstvo vrijedno milijun koraka. “Moja planina” istodobno je putopis u gojzericama i vrijedni vodič rutom Via Adriatice, hrvatske uzdužmorske planinarske dionice, čije je ime danas brend čuven izvan granica Hrvatske. Tatjanina pionirska hodnja, jedinstvena jer se zbila tijekom zime, počinje na poluotoku Prevlaka kod Konavala a završava na Istarskom poluotoku Kamenjak. Ovi zapisi ne samo što daju brojne savjete, nego na osobito iskren i autentičan način daju uvid u milijun interakcija što se tijekom hodnje zbivaju s planinom, samim sobom i zajednicom. U tom smislu boljeg zagovora i nadahnuća za čitanje i hodanje Via Adriatica nije mogla poželjeti.

Ovo je prva knjiga Tatjane Šavorić. Od malih nogu dane provodi u prirodi, a u starijoj dobi završava klasičnu planinarsku obuku, od planinarske škole, preko visokogorske do alpinističke škole. Dvije godine je provela kao volonter pri Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Svoja znanja i vještine primijenila je u ovom, dosad vremenski najdužem pothvatu. Prehodala je svih 1100 kilometara stazom Via Adriatice, kao zasad prva i jedina žena koja ju je prehodala sama u zimskim uvjetima. Time je nadahnula i mnoge druge žene na sličan pothvat. Danas aktivno volontira kao trail manager pri stazi Via Adriatica Trail.

Tijekom godina skupila je velik broj osvojenih vrhova, što hodajući njihovim stazama, što alpinistički penjući stijenama raznih hrvatskih i slovenskih masiva.
Posljednjih godina većinu izleta provodi u dužim vremenskim obilascima, pa je tako obišla većinu poznatih hrvatskih obilaznica, kao što su Velebitski planinarski put, Biokovski planinarski put, Goranski planinarski put, Jaskanski planinarski put i mnoge druge.

Planinarimo u četvrtak 14. ožujka 2024. u 19 sati!

2024-03-14T12:08:20+00:00