Predavanje “Ekologija Indijanaca” Damira Krivdića

 

Povodom Noći knjige koja se ove godine podudara datumski s Danom planeta Zemlje Gradska knjižnica Ivanić Grad u suradnji s Novom Akropolom – kulturnom udrugom iz Zagreba organizira predavanje Ekologija Indijanaca i predstavljanje dva izdanja: Charles A. Eastman, Djetinjstvo indijanskog dječaka & John G. Neihardt, Crni Los govori.

U predavanju Ekologija Indijanaca govori se o ideji suživota s prirodom drevnih naroda Sjeverne Amerike. Indijanci pod domom, a dom je i u samom korijenu suvremene riječi ekologija, podrazumijevaju sve što čovjeka okružuje. Svijet ne dijele na živo i neživo. Za njih je sve živo, od zrnca pijeska do zvijezda. Sve je međusobno povezano. Prema njihovom shvaćanju, uloga čovjeka je pomoći održavanju te skladne povezanosti o čemu nas uči i moderna ekologija.

Možda najbolje o ekologiji sjevernoameričkih Indijanaca govori poglavica Seattle u svojoj, sada već antologijskoj, misli:  „Sve su stvari međusobno povezane, poput krvi koja sjedinjuje jednu obitelj. Sve su stvari povezane. Što god da se dogodi zemlji, dogodit će se i sinovima zemlje. Nije čovjek istkao paučinu života, on je samo jedna od njezinih niti. Što god učini paučini, čini samome sebi.“

Knjiga Crni Los govori Johna G. Neihardta, prvi put objavljena 1932. godine, jedno je od temeljnih djela o životu i vjerovanju sjevernoameričkih Indijanaca. Neihardt je tridesetih godina prošlog stoljeća dolazio u rezervat Oglala Siouxa i s vremenom je upoznao mnoge Oglala Siouxe, čuo mnoge priče i prikupio pregršt informacija. Put ga dovodi do Crnog Losa, starog vrača koji u Neihardtu prepoznaje čovjeka željnog učenja, onoga koji pokušava proniknuti u tajne života i prirode te mu stoga spremno prepričava svoje vizije i prenosi znanja koja je sam baštinio od svojih predaka….

Charles A. Eastman je rođen u narodu Siuxa. U svojom djelu Djetinjstvo indijanskog dječaka pisao je o načinu života svog naroda, običajima, predajama, odnosu prema prirodi, ljekovitom bilju i životinjama: „Meni kao dječaku, ova divljina je bila pravi raj. Bila je to zemlja izobilja. Nismo, dakako, imali luksuz civilizacije, ali smo imali svu udobnost i luksuz Prirode…“

 

Predavanje će se održati u ponedjeljak 25. travnja 2022. u 19 sati i njime završavamo ovogodišnju manifestaciju Noći knjige.

2022-04-20T18:14:43+00:00