Noć knjige 2023.

Pred nama je dvanaesta po redu Noć Knjige, manifestacija koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).

U Noći knjige 2023. u fokusu je umjetna inteligencija odnosno tema: Sanjaju li roboti električne knjige?

Može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost?

Manifestaciju započinjemo u petak druženjem sa predškolskom skupinom dječjeg vrtića kojoj će naš zamjenik gradonačelnika grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj čitati slikovnice. Nakon toga u goste nam dolazi poznati novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish, čije gostovanje smo organizirali u suradnji sa Agencijom Trill. Ribafish će sa učenicima osnovne škole pričati o očuvanju okoliša i o projektu RokOtok, koji je nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske nastanjene otoke, ali je avantura naglo prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini. Suradnju smo
Ribafish, (Rokov otac), odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili njihov nikad završen životni projekt. Ideju za ovaj jedinstveni projekt kojim želi povezati sve nastanjene hrvatske otoke, njih pedeset, dobio je pišući knjigu RokOtok koju s drugim poklonima dijeli djeci tijekom predavanja na otocima.

U 17 sati na redu je još jedna pričaonica za djecu Petkom u 5, a za kraj petka organizirana je Paint & Wine radionica za odrasle od 18.30 – 21.00 sat. Uz slikarsko platno i akrilne boje te uživanju u čaši dobrog vina, svatko može stvoriti svoje remek-djelo. Radionica je besplatna za sve sudionike, a materijal je osiguran. Budući da su prijave za radionicu bile tijekom prošlog tjedna mjesta su popunjena te vjerujemo kako će ovo biti zabavna večer za druženje, možda i upoznavanje novih ljudi, a svakako i ostvarivanje slikarskih potencijala.

Za sve koji još uvijek nemaju našu člansku iskaznicu sada je idealno vrijeme jer u petak imamo besplatan upis za sve nove članove!

Iako je “službeno” trajanje Noći knjige do 23. travnja, mi smo aktivnosti produžili i na ponedjeljak 24. travnja kada ćemo se posebno osvrnuti na ovogodišnju temu sa našim super gostima: u 10 sati održat će se STEM radionica “Mali inženjeri“ u suradnji sa STEAM LABOM, a u 19 sati za svu zainteresiranu publiku predavanje “Ima li mjesta robotima u kazalištu” održat će izv.prof.dr.sc. Ana Sović Kržić.

2023-04-18T16:25:13+00:00