Izložba fotografija “Žene šute i skrivaju svoje lice” Roberta Gojevića

 

U petak 29. studenoga 2019. u 19 sati u izložbenom prostoru POU Ivanić-Grad otvaramo izložbu „Žene žute i skrivaju svoje lice“ autora Roberta Gojevića. Riječ je o autoru koji se bavi posebnim fotografskim procesom, wet plate-om, starinskim fotografskim procesom  izumljenim  1851.g. Njime se ručno izrađuju unikatne fotografije na staklu, tzv. ambrotipije.

Danas je u svijetu svega petstotinjak aktivnih fotografa koji se bave ovim kompleksnim i definitivno umjetničkim poslom. Jedan od njih je Gojević – ilustrator, slikar, grafički dizajner, fotograf, kolekcionar starih fotografija 19. stoljeća, osnivač i urednik specijaliziranih on-line / pdf časopisa za fotografiju Bulb (2007-2009) i Blur (2009-2018). Izuzetan je poznavatelj povijesnih fotografskih procesa na teorijskoj i praktičnoj razini, duboko zainteresiran za povijest i pojavnosti samog medija, ali i za povijest svjetske te posebice hrvatske fotografije.

“Žene šute i skrivaju svoje lice”  najsnažniji  je i najtužniji Gojevićev projekt u kojem ostaje dosljedan svojoj poetici i povijesnom procesu ambrotipije.

Gojevićeve Žene koje šute bliske su prijateljice koje su bez razmišljanja prihvatile uživljavanje u ulogu pretučenih žena koje im je umjetnik namijenio u ovim studijskim portretima. Trinaest fotografija, dvanaest žena i jedan autoportret, kritički se referiraju na surovu stvarnost.

“Angažirani porterti Roberta Gojevića u svojim temeljima nemaju ničeg lijepog. Nasilje treba osuđivati u svakom trenutku. Beskompromisno. Bez opravdanja. Ni jedno nasilje na svijetu nema razloge, samo isprazne izgovore. Osvijestiti ozbiljnost problema okom kamere plemenita je ideja u kojoj umjetnik stoji na strani dobra i progovara o odsustvu empatije i nedostatku razumijevanja, o šoku i nevjerici koji traju tek trenutak, nakon čega slijedi povratak nebitnom. Teško je zamisliti traume koje se ženama događaju i kroz koje kao žrtve prolaze. Protiv nasilja treba dići glas i prosvjedovati, boriti se. Upravo je to učinio Robert Gojević koristeći način, tehniku, poetiku i jezik koji najbolje poznaje.” (Tekst: Draženka Jalšić Ernečić)

Zbog samog povoda nastanka ovih fotografija, kao i specifičnosti tehnike kojom su rađene, izložba „Žene šute i skrivaju svoje lice“ svakako je jedna od onih koju ne smijete propustiti.

Očekujemo vas u petak, 29. studenoga 2019. u 19 sati – svi ste i više nego dobrodošli!

2019-11-28T10:58:16+00:00