Putopisno predavanje Martine Divić “Ne postoji sutra u Atru: o Africi i njezinim ljudima”

“Ne postoji sutra u Atru” je prva putopisna knjiga autorice Martine Divić koja sadrži priče iz Senegala, Mauritanije i Maroka. Knjiga se može čitati kao cjelina ili svaka priča zasebno, a govori o predrasudama, mitovima i impresijama Afrike. Autorica ne nastoji otkriti apsolutne istine, već na šaljiv način opisati svoje iskustvo i doživljaje nastale prilikom putovanja.

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 7. prosinca 2023. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.

Govorit ćemo o tome kako je voziti se vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, kako žive stanovnici države koja je posljednja na svijetu ukinula ropstvo, kakav je san kad se noć provede u pustinji bez šatora, što je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece, o čemu razmišlja Fatima – djevojka koja živi u gradu usred Sahare, tko su berberi i zašto ne postoji sutra u Atru.
Kroz atraktivne fotografije prikazivat ćemo države i mjesta iz knjige, ali doticat ćemo se i ljudskih prava, kulturnih razlika i svega onoga što putnika na dalekom putovanju iznenadi, ponekad razočara, ali i motivira da nastavi tragati za novim destinacijama.
Martina Divić je diplomirana pravnica te osnivačica bloga i Facebook stranice Nisam doma na kojoj opisuje svoja putovanja. Sa svojim kratkim pričama ušla je u finale natječaja za nagradu Prozak 2020. i 2021. godine te na Hrvatskom festivalu putnika u Šibeniku 2019., a na natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2021. godine osvojila je drugo mjesto.

Foto: tportal.hr / autor: Matej Grgić/Toni Vranješ

2023-12-07T10:13:41+00:00